Ode aan teiltje en washand in Heeg

Friesch Dagblad: Met een mix van theater en workshop maakt beeldend kunstenaar Marjan Beuker mensen bewust van hun waterverbruik. Ze reist hiervoor langs Friese campings; gisteren was de aftrap in Heeg.

Twee bamboeframes met daarop strak gespannen lakens worden opgebouwd op het strandje bij Watersportcamping Heeg. Achter het linker gaat een wastafel schuil, achter het rechter een douchecabine, zo zal later blijken. Kinderen, gasten van de camping, zijn druk in de weer om bordjes te beschrijven met trefwoorden als ‘duurzaamheid’, ‘80 liter’ ‘hip’ en ‘7x in de week’. De Leeuwarder kunstenaar Marjan Beuker trommelt ondertussen hun ouders en andere campinggasten op om de voorstelling Ode aan de washand te gaan kijken.

Wat even later volgt is een humoristisch schaduwspel met een trekpop die een constante haarwasbeweging onder de douche maakt en de Haarlemse Helene Jacobs, uit het publiek geplukt, die zich in bochten wringt om zichzelf van top tot teen te wassen. Het schouwspel is grappig, de achterliggende gedachte serieus. Beuker maakt met haar voorstelling – een mix van theater, workshop en quizvragen – de verschillen in waterverbruik bij douchen en wassen inzichtelijk. ,,Laten we weer teruggaan naar de washand en ons met een teiltje en een stuk zeep wassen”, zegt ze. Ze houdt een vurig pleidooi om die handeling, die in de jaren vijftig zo gewoon was, weer hip te maken. ,,Door jezelf te wassen gebruik je hooguit een liter water, een douchebeurt kost al snel tachtig liter.”