Hele Noorden reist fossielvrij tijdens Fossielvrij Weekend in oktober

Hanneke bemant de Blauwe Dieselpomp van het Hasker Pompe
Foto: Branko de Lang

Heel Drenthe, Friesland en Groningen reizen van 9 tot en met 11 oktober 2020 fossielvrij tijdens een Fossielvrij Weekend. Doel is tijdens de drie dagen 1 miljoen fossielvrije kilometers te realiseren. Iedereen doet mee en iedere kilometer telt: van fietsrit naar de sportclub en busreis naar het winkelcentrum tot de niet-gereden kilometer vanwege thuiswerken. De opties variëren van elektriciteit, groengas, waterstof en HVO tot bijvoorbeeld fietsen, wandelen of skeeleren. Het duurzame evenement is een samenwerking tussen Stichting Fossielvrije Weken en partners zoals Werk Slim, Reis Slim, Groningen Bereikbaar, de Noordelijke provincies en gemeenten, NDC Mediagroep, onderwijs- en zorginstellingen, OV-bedrijven, dorps- en energiecoöperaties en noordelijke bedrijven.

‘Het wordt een weekend zonder een druppel benzine!’, vertelt Jan Atze Nicolai, bestuurslid bij Stichting Fossielvrije Weken. ‘Tijdens het Fossielvrije Weekend organiseren partners en koplopers in heel Noord-Nederland een breed scala van micro-events. Tijdens deze events ervaren bedrijven, organisaties en personen hoe eenvoudig het is om fossielvrije keuzes te maken. De Move-It App, speciaal voor dit evenement ontwikkeld, registreert en telt op hoeveel iedereen fossielvrij voortbeweegt, en houdt dat ook per bedrijf of organisatie bij. Een fantastische kans voor bedrijven, instellingen en verenigingen om eigen doelen te stellen, resultaten te meten en hun deelnemers te inspireren, motiveren en belonen’, aldus Nicolai.

Meld je aan

Vanaf maandag 17 augustus roepen wij bestaande en nieuwe partners, koplopers en geïnteresseerden op om zich aan te melden als zij de uitdaging aan willen om samen met 100.000 andere Noorderlingen 1 miljoen fossielvrije kilometers te maken en met de micro-events die zij organiseren het fossielvrije reizen, leven en recreëren uit te dragen. ‘Bedrijven, overheden, scholen, dorpen, straten en sportverenigingen worden zo onderdeel van een duurzame, Noordelijke beweging,’ meldt Nicolai. ‘Het Noorden loop voorop met duurzaamheid en zal dit van 9 tot en met 11 oktober tonen aan de hele wereld. De drie noordelijke provincies halen de toekomst van vervoer naar voren. Want: het kan nu al!’

Over de stichting Fossielvrije Weken

De Stichting Fossielvrije Weken is in het leven geroepen naar aanleiding van het Elfwegentocht-succes in 2018. Toen reden 100.000 Friezen – op initiatief van onder meer de Freonen fan Fossylfrij Fryslân – twee weken lang fossielvrij. Vanwege breed draagvlak in de provincies Groningen en Drenthe wordt dit duurzaamheidsevenement nu uitgerold naar het gehele Noorden. Het Fossielvrije Weekend in oktober geldt als opmaat naar twee Fossielvrije Weken in de zomer van 2021. In het stichtingsbestuur hebben Jan Atze Nicolai (Friesland), Henk Bakker (Groningen) en Arwin Nimis (Drenthe) zitting.