De Vonketon oplossingsmachine van Marsja van der Ven

Ik heb de Vonketon regelmatig tussendoor gevolgd en natuurlijk alle uitkomsten bekeken. Het viel me op dat er eigenlijk mijn ideale wereld geschetst werd; gelijkheid, samen dingen oppakken en delen; zowel kennis als materie, respect voor anderen en je omgeving, samenleven met de natuur, werken op basis van vertrouwen, welzijn i.p.v. welvaart etc. Allemaal mooie belangrijke dingen maar moeilijk in beeld te vatten, en dat was wat ik wilde doen….

Daarom ben ik uitgegaan van een aantal aspecten die voor mij wel in beeld te vatten waren en heb ik deze in de sfeer proberen te zetten van de voorgaande dingen die moeilijker in beeld te vatten zijn. Ik ben een machine gaan maken omdat dat was wat er gebeurde; er werd samengewerkt als allemaal radartjes in een machine en er ontstonden nieuwe dingen, ideeën en oplossingen; de oplossingsmachine.

Het lokjild komt erin voor, schone lucht (luchtfilter en onderdeel uit beademingsapparatuur uit het ziekenhuis), de schijf van 5 van gendergezondheid, samenwerking (binnen de “oplossingsmachine”), duurzame energie (deel van de machine wordt aangedreven door een zonnepaneeltje), groene stroom en natuurlijk het aanwakkeren van een vonkje. Wat mij ook inspireerde was dat er op een gegeven moment het woord vonketoren viel en ik heb de begrippen ruimte en ritme van de natuur proberen te vatten in het filmpje. Ik ben dus wat intuïtief op basis van wat ik heb meegenomen uit de Vonketon te werk gegaan met mooie, schone, glimmende, duurzame en hergebruikte materialen, daar waar ik ook vaak werk met hergebruikte en op verschillende manieren aangetast materiaal vond ik het mooi hier juist schoonheid en onaantastbaarheid en daarmee kracht te laten zien. Dit kwam voor mij erg naar voren in de Vonketon, de kracht van samen naar de toekomst werken; als er zoveel mensen hetzelfde willen dan gaan we dat toch gewoon doen?

Door: Marsja van der Ven – www.gemaaktdoormarsja.nl